Wanneer naar de diëtist?

Overgewicht

Ruim vijftig procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft overgewicht. Dat varieert van “niet meer in de spijkerbroek passen” tot ernstig overgewicht.

Wanneer je hebt besloten gezonder te gaan eten en af te willen vallen heb je misschien de neiging om het roer in één keer om te gooien. Wanneer je je voeding en leefstijl helemaal veranderd is dat misschien in het begin makkelijk en leuk. Maar hoe langer je bezig bent, des te moeilijker lijkt het te worden. Je zit minder lekker in je vel, je hebt het druk, …… Je valt terug in je oude patroon. Een nieuwe leefstijl kun je beter volhouden wanneer je deze in kleine stappen te verandert.

Prikkelbare darm

Wanneer je een prikkelbare darm heb kun je terecht bij Janneke.
We spreken van een prikkelbaar darmsyndroom (PDS) wanneer iemand regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting heeft. De pijn zit vaak op wisselende plekken in de buik. De klachten die kunnen optreden kunnen heel verschillend zijn zoals diarree, verstopping, buikpijn, vol gevoel, slechte eetlust, krampen en/of winderigheid.

Hoe klachten van een prikkelbare darm ontstaan is niet duidelijk. Bij veel mensen zijn de zenuwen in darmwand extra gevoelig. PDS wordt steeds meer gezien als een verstoring in de hersen-darm-as, waarbij de darmen verstoorde signalen aan de hersenen geven. En de hersenen verstoorde signalen aan de darmen, of beide.

Voeding en leefstijl
Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij PDS. Vrijwel alle mensen met PDS geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen. Verder kunnen stress, beweging en roken invloed hebben op jouw klachten.

Fodmap
Het fodmap-beperkte dieet is ontwikkeld in Australië voor mensen met ernstige klachten als gevolg van het prikkelbare darm syndroom (PDS), waarbij andere therapieën onvoldoende hebben geholpen. Fodmap’s zijn bepaalde koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomen en daardoor klachten kunnen geven.

Om de klachten te verminderen is het nodig om het fodmap-beperkte dieet 4-6 weken nauwkeurig te volgen. De mate van gevoeligheid voor fodmap’s kan erg verschillen. Het is goed mogelijk dat bij jou niet alle fodmap’sklachten geven. Na de 4-6-weekse proefperiode van het dieet zal er, indien het dieet bij jou voldoende effect lijkt te hebben, samen met de diëtist onderzocht worden welke voedingsmiddelen je wel kunt verdragen.

Overige ziekten en klachten

Als diëtist zijn we dé specialist op het gebied van voeding, leefstijl en gezondheid We geven je graag advies over voeding bij bijvoorbeeld:

• COPD
• Coeliakie
• Diabetes mellitus – koolhydraatbeperkte voeding
• Emotie eten
• Hoge bloeddruk
• Hoog cholesterolgehalte
• Hypoglykemie (laag bloedsuikergehalte)
• Maag-darmproblemen – Fodmap-beperkte voeding
• Maagverkleining
• Moeilijk etende kinderen
• Oncologie – kanker
• Ongewenst gewichtsverlies
• Overgewicht bij volwassenen en kinderen

Voeding voor kinderen

Wanneer je vragen hebt over de voeding van je kind kun je terecht bij onze collega Nikki, zij heeft zich gespecialiseerd als kinderdiëtist. Je kunt bij Nikki o.a. terecht wanneer sprake is van:
• Koemelkallergie
• Moeilijk eten
• Overgewicht
• Ondergewicht of afbuigende groeicurve
• Coeliakie (glutenintolerantie)

Daarnaast is Nikki ook verbonden aan Eet-team Westerkwartier 0-18. Dit is is een unieke samenwerking tussen Diëtistenpraktijk Janneke Kramer, Fysiotherapiepraktijk VitaMarum, Pedagogische Praktijk Marum en Logopedie Kind en Jeugd!

Zij werken samen om ouders/verzorgers te ondersteunen en kinderen en tieners te begeleiden wanneer er sprake is van overgewicht, ondergewicht of andere eetproblemen. Het Eet-team is er voor kinderen en tieners van 0-18 jaar. geeft. Zie voor meer informatie: www.eetteamwesterkwartier.nl.nl

Maag-verkleinende operatie (gastric bypass)

Je bent het traject in gegaan om in aanmerking te komen voor een maagverkleining, ook wel bariatrie genoemd.

Het woord bariatrie komt oorspronkelijk uit het Grieks:
Bar = gewicht; iatrie = behandeling; gewichtsbehandeling.

Een maagverkleining is voor iedereen een besluit waar je pas na lang nadenken toe overgaat.
Tijdens het voortraject begeleiden we je om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie. Het is bijvoorbeeld belangrijk om voldoende eetmomenten te hebben en je eten en drinken te scheiden. Deze begeleiding duurt gemiddeld 4 maanden. Na deze periode maken we een verslag voor het ziekenhuis en daarna wordt je door het ziekenhuis uitgenodigd voor de screening.
De meeste mensen begeleiden we ook nog een periode na de maag-verkleinende operatie omdat bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen in het begin klachten kunnen geven en om tekorten te voorkomen.